Lumière-elokuva


Lumièren veljekset kuvasivat maailman ensimmäiset yleisölle esitetyt elokuvat. Ne kuvasivat arkipäiväisiä tapahtumia. Kamera oli paikallaan, elokuvissa ei ollut leikkauksia ja kestoakin oli vain minuutin verran.

Etsikää tilanne, jonka haluatte tallentaa ja näyttää muille. Valitkaa kameran paikka, kuvakulma ja kuvakoko. Asettakaa videokamera jalustalle tai tukevalle alustalle kohteen eteen. Kuvatkaa tilanne liikuttamatta kameraa. Otos saa kestää korkeintaan minuutin.

Tehkää kuten Lumièren veljekset: etsikää todellisia tilanteita, älkää lavastako kohtausta!

Kun katsotte elokuvia, voitte verrata niitä valokuvien ilmaisuun miettimällä elokuvan ja valokuvan eroja ja yhtäläisyyksiä. Harjoitus onkin hyvä lähtökohta aloittaa tutustuminen kuvaamiseen ja elokuvalliseen kerrontaan.

Variaatio

Lisää haastetta ja keskittymistä kuvaamiseen saa, kun yrittää saada samaan otokseen mahdollisimman monta rinnakkaista tapahtumaa.

Voitte pohjustaa harjoitusta katsomalla esimerkiksi YouTubesta aitoja Lumière-veljesten elokuvia 1800-1900 -lukujen vaihteesta.Nuorten Ääni -toimituksen kurssilla kuvattu harjoituselokuva


Nelli Kampmanin kuvaama esimerkkielokuva.

Alkuperäinen Lumièren veljesten elokuva Juna saapuu asemalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti